• slider-img


Waar ligt de oorsprong van onze persoonlijkheid en hoe wordt deze gevormd?


Het enneagram biedt ons de mogelijkheid om te gaan kijken naar onszelf, hoe we gegroeid zijn vanuit onze kindertijd naar wie we nu zijn als mens. Als kind doen we een heleboel ervaringen op en van daaruit ontwikkelen we onze persoonlijkheid met onze patronen, gedachten, gedragingen, en ook onze angsten.
Via het enneagram zien we hoe we alle mensen, kunnen onderverdelen in negen persoonlijkheidstypen.
Elk van deze 9 typen zijn in ons aanwezig, er is echter ééntje dat zich sterker toont dan de anderen.
Jezelf ontdekken en zien welk type het best past bij jou, kan bepaalde inzichten geven en maken dat jarenlange vaste gewoontes worden losgelaten.
Door het bestuderen van het enneagram leren we niet alleen onszelf beter kennen, maar ook onze medemens. Waardoor er meer begrip en mededogen ontstaat, omdat we in staat zijn om mee te leren leven met hun gedachten, gedragingen, patronen en angsten.

Vanwaar komt dan de angst?
Angst ontstaat uit het gevoel van tekort, tekort aan liefde, erkenning, aandacht, geborgenheid. Deze worden ervaren in de kindertijd en opgeslagen in ons geheugen. Hoe meer gemis aan deze basisbehoeften, hoe meer we onszelf hebben beschermd en als het ware een schild hebben opgebouwd om niet gekwetst te worden.

In essentie zijn we allemaal liefde en wat we zoeken buiten onszelf is liefde en erkenning.
Het ennegram biedt ons de mogelijkheid om hiernaar te kijken, op een overzichtelijke en begrijpbare manier. Om te zien welke weg we gekozen hebben om onze liefde te verdienen, te krijgen, van onze ouders, broers, zussen,...omgeving.
Het enneagram stopt ons niet in een hokje, maar laat ons het hokje zien waar we al in zitten en hoe we daaruit kunnen komen.

Wat is jouw essentie en hoe kan je hiermee terug contact maken? Wat heb jij nodig om vanuit jouw bron te leven?
Het enneagram is een boeiende studie die jou op weg kan helpen in jouw proces naar meer eenheid en vrede in jezelf. Op spiritueel vlak is het een belangrijke tool om vanuit het ego te groeien naar je hogere zelf en zo te leven vanuit jouw innerlijke bron.
Bewust omgaan met het leven is de sleutel tot transformatie en tilt je op naar een fijnere trilling. Wat het leven waardevoller en zachter maakt. Leven vanuit je innerlijke bron is leven vanuit de liefde die je bent, is leven vanuit een groter vertrouwen met innerlijke rust en vrede.
Het is als het stralen van de zon, alleen ben jij het die straalt van binnenuit.